Politik, etik och alla människors lika värde m.m.

Nu kommer det ett långt inlägg som inte handlar det minsta om hundar. Hade tänkt att ligga lite lågt med detta, men känner att det är nödvändigt att skriva, då vi tillsammans med vår kille Samim kämpar med både det ena och det andra. Samim kom till Sverige i oktober 2015 som ensamkommande flyktingbarn, 14 år och tio månader gammal.Han har fruktansvärda händelser, med sig i sitt bagage från Afghanistan och en lång fruktansvärd flykt innan han nådde Sverige. De flesta minns väl den stora  flyktingvågen 2015 då det kom väldigt många människor hit. Mängden människor gjorde ju att det blev svårt att hitta bostäder m.m åt alla. Vår Samim blev anvisad till Kinda kommun, där fanns det ingen plats till honom, så han kom till ett familjehem i Växjö. I det familjehemmet bodde han från oktober 2015 till Januari 2018. Han började ganska omgående att träna fotboll i ett lag här på Hovshaga i Växjö, där han fortfarande spelar. Han har också gått i skola här hela tiden. Detta har ju bidragit mycket till att han har rotat sig här. Nu läser han språkintroduktion på gymnasienivå. Samin är en fantastisk kille, en riktig kämpe, som vill passa in integrera sig och vara en av alla oss i det här landet. Han har också blivit riktigt bra på svenska. Hans önskan är att skaffa sig en utbildning, jobb och körkort.

Så i december kom en stor kalldusch för Samim. Han hade varit på läkarkontroll och gjort den obligatoriska kollen för flyktingbarn för att kolla åldern. samim har hela tiden hävdat att han är född 001204 och det finns ingen anledning att tvivla på det. Efter läkarkontrollen som går ut på att man röntgar knän och tänder så valde migrationsverket att skriva upp hans ålder från 17 år till 18 år. Hans nya födelsedatum blev  99 12 29, alltså bara drygt 11 månaders skillnad. Hans tänder visade att han var 18 år medan hans knän visade att han var 17 år!!! Alltså väljer man att skriva upp honom över 18 trots att knäna visar en ålder på 17 år. Detta innebär att helt plötsligt räknas han som vuxen och därmed ska han över en natt klara allt själv. Hans gode man tas ifrån honom, han får inte bo kvar i sitt familjehem eftersom de inte längre får pengar för honom. Hans ska klara allt juridiskt själv i en mycket svår och snårig värld.

Vi blev i detta läge tillfrågade om Samim kunde bo hos oss ett tag. Hade han inte fått bo hos oss så hade han fått flytta till ett vuxenboende i Lidköping. Det skulle innebära att han åter igen skulle få börja på nytt. Han skulle få lämna sin skola, sin fotboll, sina kompisar och inte känna en enda människa. För mig är detta omänskligt. Det är också så att han , liksom många andra i hans situation, ofta mår dåligt och känner oro för att behöva skickas tillbaka till Afghanistan. Han fruktar helt enkelt för sitt liv. I December 2017 fick Samim avslag på sin asylansökan som en följd av att han blev uppskriven i ålder. Detta gjorde naturligtvis att han mår mycket dåligt.

Samim flyttade till oss i Januari och hans advokat har överklagat hans avslag. Sakta men säkert har vi lärt känna varandra och Samin är verkligen en i vår familj. Våra vuxna döttrar tycker liksom vi mycket om honom och kämpar för honom. För kämpa det måste man verkligen med myndigheter och politiker. Vi har regelbunden kontakt med Samims advokat och försöker tillsammans överklaga och kämpa för att han ska få sin ålder nerskriven igen. Vi skickar brev och handlingar till migrationsverket för att försöka påverka så att han får uppehållstillstånd. Vi och hans advokat och framförallt Samim kämpar.

I December 2017 betalade regeringen ut pengar till kommunerna som skulle användas till att ensamkommande ungdomar  som Samim skulle kunna stanna kvar i sina kommuner. I Växjö kommun dröjde det ganska länge innan kommunen slöt ett avtal med den ideella föreningen goda krafter. Avtalet innebar att vi som har en ungdom skulle kunna söka och få ett bidrag på max 1900 kronor i månaden, som skulle anses täcka husrum och mat. Min man och jag har ett gästrum över där våra döttrar brukar bo när de är hemma. Det avvarar vi och de gärna till Samim som behöver det så mycket bättre. Vi har också råd att att dela med oss av vårt och låta honom äta med oss, så oavsett bidrag vill vi ha honom här hos oss. Han är vår familj nu. Men visst hade det underlättat för oss att ta del av de här pengarna. Så döm om vår förvåning när Växjö kommun väljer att inte betala ut pengar till oss eller Samim, trots att de fått pengar av regeringen till detta!!! Och det är många fler ungdomar och familjer än vi som har drabbats av detta. Växjö kommun väljer nämligen att inte betala ut något bidrag till de som inte är originalskrivna här, trots att Samim bott här sedan oktober 2015 och trots att det klart och tydligt står att kommunen får och ska dela ut pengar till de ungdomar som bodde i kommunen 30  juni 2017.

Jag kontaktar såklart ansvariga politiker och för en fruktlös dialog, där de menar att Kinda kommun ska betala för Samim trots att han aldrig har bott där. Vi ringer upp Kinda kommun och får prata med vänliga kunniga tjänstemän som säger att Växjö ska betala som det står på regeringens hemsida. Men Växjö vägrar. Växjö har fått ca 1,5 miljoner för detta ändamål men väljer att använda ca 500000. Överallt skryts det om att det går bra för Växjö nu och Växjö har en god ekonomi. Jag undrar , är det genom att snåla på människor och utnyttja privatpersoner man får god ekonomi. Om det går så bra för  Växjö varför betalas inte dessa småpengar ut, när man ska bygga ett onödigt stadshus för 700 miljoner.

Jag känner mig arg och frustrerad men mest av allt ledsen och förtvivlad. min högsta önskan nu är att Samim får uppehållstillstånd, kosta vad det kosta vill.

Måste ju också säga att vi fått god hjälp av många, Bland annat Kinda kommun och Carin Högstedt. Tack!

Snälla dela gärna vidare detta och sprid. Vårt nästa steg blir att gå till medierna.

20180129_193208

Annonser

2 tankar om “Politik, etik och alla människors lika värde m.m.

  1. Ja, gå till medierna! Detta är skamligt och det är på tiden att politikerna tvingas ta ställning trots att de är rädda att förlora röster i valet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s